Sníte o vlastním bydlení a myslíte si, že nedosáhnete na hypoteční úvěr?

Ze života

Mladý pár (28 let, 29 let) sní o koupi vlastního domu. Dohromady vydělávají kolem 60 tis. a poctivě šetří 10.000,- měsíčně, aby měli pro získání hypotéky požadované vlastní prostředky. Chtějí dům v ceně kolem 3.500.000,-. Ve své bance se dozvěděli, že musejí mít našetřeno ideálně 700.000,-, aby dostali úvěr za výhodných podmínek.

Mají úspory kolem 300.000,- a rádi by bydleli ve vlastním dřív než za 3 až 4 roky, až našetří potřebné peníze. Štve je malý byt, problematičtí sousedi a neustálé problémy s parkováním. Navíc platí nájemné za byt 2+1 ve výši 14.000,- měsíčně.

Jak to dopadlo

Při osobním setkání je seznamuji s možností zaplatit celou částku za dům z úvěru. I přes přísná pravidla bank existuje způsob, kdy nemusíme mít vlastní úspory. Dohodli jsme se na tom, že z úvěru zaplatíme i daň z nabytí nemovitosti ve výši 140.000,-. Po vydatné diskuzi jsme se shodli, že si ušetřené peníze nechají na vybavení domácnosti a zbylé peníze si nechají na spořícím účtu jako rezervu.

Následně předkládáme žádost o úvěr do banky, která kontroluje bankovní registry a potvrzuje nám, že nic nebrání poskytnutí úvěru. Získáváme VIP úrokové podmínky, odhad nemovitosti a zpracování úvěru zdarma, resp. platí ho zaplatí banka – nikoliv moji klienti. Vše vyřizujeme z pohodlí jejich domova a žádost zpracovávám v On-line přístupu vybrané banky. Oceňují úsporu času a to, že se vyhýbají nutnosti několika schůzek na přepážce banky.

Modelový příklad

Půjčená částka 3.640.000,- = kombinace dvou úvěrů na bydlení.

Splátka celkem 16.449,- měsíčně (10.904,- hypoteční úvěr, 5.545,- úvěr ze stavebního spoření).

Co je dobré vědět

  • Při koupi nemovitosti hradím jako kupující daň z nabytí nemovitosti ve výši 4% z kupní ceny, z 3.500.000,- to činí 140.000,-. Daň musím uhradit do 3 měsíců od doby, kdy se stanu reálným vlastníkem nemovitosti.
  • Při koupi domu vždy počítám s dalšími náklady na vybavení domácnosti a drobné úpravy. Obvykle je to soubor menších investic, ale celkem to může být dost zásadní pro moji peněženku.
  • Banka vyžaduje v rámci hypotečního úvěru základní pojištění domu, které v tomto případě pořizujeme za necelých 500,- měsíčně se vším všudy – včetně pojištění domácnosti a odpovědnosti.
  • Při koupi nemovitosti doporučuji využít notářskou, advokátní nebo bankovní úschovu – chrání vás i prodávajícího při převodu financí a převodu vlastnických práv k nemovitosti – u ověřené realitní kanceláře by to měla být standardní součástí služeb.
  • V neposlední řadě si zjišťuji reference na prodávající realitní kancelář a daného makléře.