I rozvod se dá dobře zvládnout

Ze života

Martinovi je 50 let. Rozvádí se a řeší, jak vyplatit manželku ze společně vlastněného družstevního bytu. Ví, že běžnou hypotékou to nevyřeší, a jde se poradit do své banky. Dostává nabídku na klasický spotřebitelský úvěr a nedosahuje na celou částku – omezuje ho výše jeho příjmu a to, že žádá sám. Tlačí ho čas, chce to mít vyřešeno co nejdřív a vyplatit najednou celých 800.000,- – jinak mu manželka dohodu nepodepíše.

Jak to dopadlo

Martin mi volá a spěchá na domluvení schůzky. Ukazuji mu variantu financování přes stavební spoření – dosahujeme na to, co potřebuje, díky delší splatnosti úvěru a nižší sazbě než u nabízeného úvěru v bance. Ve spolupráci s jeho právníkem ještě upravujeme Dohodu o vypořádání majetku a přidáváme jednu potřebnou větu pro Stavební spořitelnu. Od našeho setkání uplynulo přesně 14 dnů a peníze přistávají na účtu manželky – vše klaplo na jedničku, protože peníze obratem použila na profinancování části koupě svého nového bytu.

Modelový příklad

Půjčená částka 800.000,- na 10 let

Splátka 8.540,- měsíčně

Při úrokové sazbě 4,85 % a fixaci na 3 roky

Co je dobré vědět?

  • Pokud nelze družstevní byt převést do osobního vlastnictví, není taková nemovitost vhodná jako zástava pro hypoteční úvěr.
  • Dohoda o majetkovém vypořádání musí obsahovat konkrétní ustanovení a textaci pro financující banku.
  • Martin plánuje úvěr splatit dřív. Celý ho může splatit za 3 roky ve fixaci nebo využije možnost dát až 200.000,- každý rok (25% z původní výše úvěru)
  • Stavební spořitelna mu jednou ročně posílá výpis se zaplacenými úroky, které uplatní ve svém daňovém přiznání a sníží si tak sumu zaplacených daní.