Rekonstrukce domu – noční můra nebo dobrá investice?

Ze života

Milanovi je 36 let. Má jasnou představu o rekonstrukci svého domu. Vyměnit okna, zateplit, upravit část interiéru a mnoho dalšího. Chce podrobně vědět, jak to probíhá, když si vezme úvěr od banky. Je manuálně zručný, řadu prací si chce provést svépomocí a dost tím ušetřit (150.000,- až 200.000,-). Zajímá ho, zda bude muset bance dokládat faktury za materiál a zednické práce.

Jak to dopadlo

Vybíráme hypoteční úvěr na rekonstrukci domu a banku, která nepotřebuje doložení faktur. Pouze předkládáme položkový rozpočet k rekonstrukci. Peníze dostává průběžně na svůj účet a kupuje si potřebný materiál nebo platí za práci zedníkům a dalším. Po dokončení rekonstrukce přichází odhadce a formálně kontroluje, že rekonstrukce proběhla dle původního rozpočtu. Milan navíc využívá státní dotaci Zelená úsporám a získává značnou částku zpět od Státního fondu životního prostředí ČR.

Modelový příklad

Půjčená částka 1.200.000,- na 25 let

Splátka 5.257,- měsíčně

Při úrokové sazbě 2,29% a fixaci na 7 let

Neplatí nic za odhad nemovitosti a za vyřízení hypotečního úvěru

Zkuste si vaši kalkulaci na: www.hypo-portal.cz/jbfinance, s ostatním Vám pomohu …

Co je dobré vědět

Milan uvažuje dávat každý rok mimořádnou splátku ve výši 40.000,- (může dle zákona každý rok až 300.000,-, 25% z původní výše úvěru)

Jako zajištění má banka po dobu splácení úvěru v zástavě jeho rodinný dům a celou dobu úvěru musí být dům pojištěn

Je praktické v rozpočtu počítat s vícenáklady a vzít si vyšší částku (o 10 až 20%)

Rekonstrukci provádí bez nutnosti doložení faktur, stačí mu jen soupis prací a odhad nákladů (rozpočet)

Jako živitel rodiny si k úvěru přidává pojištění a navíc ke splátce platí 1.200,-, aby v případě nečekaných situací v příštích 25 letech mohl bez problémů úvěr každý měsíc splácet.