Ze života

Danovi je 26 let. Štve ho placení vysokého nájemného a cítí, že mu bude lépe ve vlastním bytě. Jako většina podnikatelů se snaží platit státu co nejméně a využívá v daňovém přiznání tzv. výdajový paušál. Šetří tím ročně desítky tisíc na daních, ale u většiny bank to není ideální při žádosti o úvěr.

Danovi se naskytne příležitost výhodně koupit byt. Oslovujeme banky a zjišťujeme, že standardní cestou to nepůjde. Nakonec jsme vybrali tu, která umí a chce individuálně přistoupit k jeho daňovému přiznání. Tím máme dostatečný příjem pro potřebnou hypotéku na byt. Není to bez nervů a celý proces schválení trvá necelé tři týdny. Nakonec dostáváme palec nahoru a hypotéka je na výjimku schválena. Nebylo to jednoduché a ve standardních postupech návod nenajdete. Výsledek však za to stojí.

Modelový příklad

Půjčená částka 2.000.000,-

Splátka 7.686,- měsíčně

Při úrokové sazbě 2,29 % na 5 let

Zdarma zpracování úvěru i odhad bytu

Co je dobré vědět

Při porovnání nájmu s vlastním bydlením vždy ke splátce hypotéky přičtěte náklady na bydlení – voda, energie, fond oprav a ověřte si u předchozího majitele, kolik reálně platil.

Při koupi nemovitosti platíte daň z nabytí nemovitosti – odvedete 4% z kupní ceny nemovitosti a platíte vždy vy – jako kupující

Pro bezpečný převod peněz vyžadujte bankovní nebo notářskou úschovu – ochrání vás i prodávajícího.

To, že vám vaše stávající banka nenašla jako podnikateli řešení, není konečná. Jedna z více než deseti bank v ČR vám může vyhovět a řešení najde.