Jak při stavbě vysněného domu došly peníze
a chytré refinancování hypotéky to zachránilo.

Znáte někoho, komu se prodražila novostavba?
Drahý materiál, nespolehlivá firma, vícepráce a další položky, se kterými rozpočet nepočítal?

Příběh ze života

S Anežkou jsme se 15 let neviděli a v kontaktu jsme zůstali hlavně díky Facebooku. Po letech se setkáváme na kafíčku v místní útulné kavárně. Bavíme se o všem možném a nakonec i o její novostavbě. Má obavy, jak to dopadne – peníze z hypotéky nestačily, ve stavbě utopila i další své úspory a stále ji chybí minimálně 300.000,-, aby dům dokončila a zkolaudovala.

Bavíme se o tom, jak pozemek koupila přes úvěr ze stavebního spoření a stavbu domu řešila přes hypoteční úvěr. Shodujeme se, že finální cena domu se o dost zvýšila i kvůli dražším materiálům a dražší práci řemeslníků. Musí bance do konce roku doložit kolaudaci, splácí již dva úvěry a další si nechce brát i kvůli celkové výši splátky. Je v nepříjemné situaci a neví, jak dál postupovat.

Jak to dopadlo?

S Anežkou jsme se dohodli na postupu, necháváme znovu zpracovat odhad domu a spojujeme oba současné úvěry do jednoho + navyšujeme úvěr o 500.000,-, které potřebuje na dokončení domu. Vzhledem k znalosti místního odhadce nemovitostí se zvyšuje cena domu o 1.200.000,- oproti odhadu v roce 2018.

I díky tomu se nám daří stávající úvěry refinancovat do nové banky a k tomu máme dalších 500.000,- na fasádu, terénní úpravy, terasu, plot, vstupní bránu. Skvělý pocit je dokonán tím, že splátka úvěru je nyní o 2.000,- měsíčně nižší než u obou současných úvěrů.

Modelový příklad Půjčená částka 3.360.000,- Splátka 12.912,- měsíčně při sazbě 2,29%

Co je dobré vědět?

  • Při výstavbě domu si nechte zpracovat odborný rozpočet a nechte si poradit. Rozpočet navyšte o rezervu 20 % až 30 % na případné vícepráce, zdražení materiálu a jiné položky, se kterými nemůžete dopředu počítat.
  • Pokud všechny peníze z hypotéky nevyužijete – je možné obvykle 25 % úvěru nedočerpat (příklad: půjčím si 4.000.000,- na stavbu domu, 1.000.000,- nemusím využít a je to bez poplatků. Splácím pak 3.000.000,-).
  • Od podpisu hypotéky máte obvykle 2 roky na kolaudaci – do té doby musíme bance doložit podklady o dokončení domu.
  • Peníze na výstavbu dostáváte na účet, není nutné mít faktury ani účtenky. Stavbu průběžně navštěvuje odhadce banky.
  • Kupujete-li nejdříve pozemek a následně chcete stavět, dobře si naplánujte celý proces včetně navazujících kroků. Jaký typ úvěru vybrat, jak dlouho bude trvat projektová dokumentace a stavební povolení, na jakou výši hypotéky dosáhnete v bance, jakou si necháte finanční rezervu apod.